Címkék

,

Két dolog biztos az életben: a halál és az adó. Utóbbinak most van az időszaka, és minden negatívum ellenére adakozni is lehet, mifelénk mégsem akaródzik.

2%

Nem kell statisztikákat sorolni és felméréseket bújni naphosszat, köztudott, hogy, a magyar egy eléggé búslakodó nép, szeret mindenre panaszkodni. Ez igaz a székelységre is, sok esetben hatványozottan. De a panaszáradat mellé bizony ritkán csapódik tenni akarás, általában csak odáig sikerül eljutni, hogy ez így nekünk nem jó, sőt, fúj, de rossz, tenni viszont már annyira nem is akarunk ellene.

Így van ez a kétszázalékkal is. Idén már ott tartunk, hogy úton-útfélen elénk tolják az eléggé egyszerű formanyomtatványt, csak néhány adatot kéne befirkantani, és már csepegnek is az adólejek a természetjáróknak, a természetvédőknek, a fiataloknak vagy éppen a kultúra terjesztőinek. Nem túl bonyolult a dolog, nagy valószínűséggel szerződéses alkalmazottként termeljük a GDP-t, így még adóbevallást sem kell tennünk. Nem mintha amúgy sokan hódolnának ennek a szenvedélynek: az erre kötelesek 35 százaléka vallott, a két százalékot átirányítók száma pedig a tavalyi harmadára esett vissza. Pár perc alatt támogathatnánk, ráadásul semmibe sem kerülne, mégis, ha nincs noszogatás, nincs akaraterő sem.

Mindenható kormányunk sem feltétlenül arra törekszik, hogy egyszerű legyen a történet. Tegyük fel, hogy akad néhány lelkes ember, jelen esetben a TechSoup Romania és Chris Worman, akit az SzKA éléről ismerhetünk. Ők összedobnak egy gugli térképre alapuló honlapot, itt megtaláljuk az ország jónéhány nonprofit szervezetét, városunkra nagyítva egyszerűen válogathatunk a kínálatból. Néhány kattintás és előttünk van a 230-as (egyéni vállalkozóknak a 200-as) nyomtatvány, kitöltve a szervezet adataival, már csak a miénket kell begépelnünk.

Gépelnénk mi, ha lehetne, ám a pénzügyminisztérium valamelyik hűvös irodájában akadt egy közalkalmazott, aki kitalálta, hogy az nem úgy van, a nyomtatvány azért nyomtatvány, hogy papírra kerüljön, majd kézzel töltsük ki adatainkat. Ezzel a lendülettel meg is tiltotta a holnapról történő adatbevitelt – a szervezet adatai mehetnek, a sajátunkat viszont a jó öreg golyóstollas írás módszerével vethetjük papírra. Mert ez így legál. Ellenben az adóhatóság oldalán elérhető a számítógépen is kitölthető változat. Mert ez így normál.

De bürokrácia ide vagy oda, aki akar, az tud tenni. A számok tükrében nem sok ilyen akad. 2009-ben és 2010-ben Udvarhelyen közel tízezren ajánlották fel adójuk két százalékát, 2011-ben egy héttel a határidő lejárta előtt ez a szám még a háromezret sem érte el. Romániában jelenleg körülbelül négymillió olyan internet felhasználó van, aki rendelkezhetne az összegről, mégsem teszi. És így vándorol a pénz az államkasszába. Biztosan ezt akarjuk?

Forrás: Udvarhelyi Hírportál 

Reklámok