Bár örvendek az RMDSZ ”Minden magyar számít“ elnevezésű tájékoztató kampányának, amelyben arra biztassák a szülőket, hogy magyar iskolába irattatják gyerekeiket kissé elszomorít a tény, hogy egyesek szamára ez nem egyértelmű. Sajnos egyre több magyar szülő követi el a hibát miszerint a “jobb érvényesülés ” reményében román iskolába irattatja a gyerekét.

Nekem bár még nincs salyát családom, megis egyértelmű, hogy majdani gyerekeim édes anyanyelvükön vagyis magyarul fognak tanulni majd.
Megvallom, hogy értetlenül állok akkor, amikor valaki a saját gyermekének rosszat akarván a tudás alapjait, a gyermek számára megfejthetetlen, idegen nyelven akarja megadni. Ez nem trend, vagy divat. Ez hiba.

A saját tapasztalataim nem azt mutatják, hogy jobb annak a ma harmincas éveit taposó embernek, aki nem az anyanyelvén tanult. Románul nem tanult meg olyan szinten, hogy azzal irodalmi díjat kapjon. Munkahelye sem lett jobb, mint a kortársainak. Csak olykor összezavarodott gyerekként és olykor felnőttként is mivel egyik kultúrában sincs otthon. Viszont így is úgy is a Sport Klubnak drukkol, csak azt nem tudja még, hogy a gyereke pár év múlva ellene fog-e drukkolni.

Jómagam iskoláimat magyarul végeztem, mégsem származott soha semmi hátrányom belőle, mi több jelenlegi munkahelyemen bár a kollégáim 80% román mégsem zavarja őket magyarságtudatom, és én sem érzem magam kevesebbnek azért mert más a nemzetiségem.

Ellenben a neveltetésem mindenképp szüleimet igazolja akiknek Romániában, anyanyelvén tanulva lett becsületes ember a gyerekéből. A nagyszüleim szívét pedig az melengeti, hogy hozzám az unokájukhoz az anyanyelvén szólhat…

Aszalos István, elnök 
Erdélyi Magyarságért Egyesület

Ezen írás publikálásra került a a szerző személyes blogján is.

Reklámok