Erdély azon településein ahol a magyarság már ténylegesen kisebbségben él a román lakosság számarányát tekintve gyakran tapasztalhatjuk hogy a kereskedők beérik azzal hogy a vásárlóikat csak román nyelven szólítják meg abból a meggondolásból hogy úgy is mindenki beszél románul, a román “nemzetállam” a közös nyelvén.

Minek is még külön strapálniuk magukat a magyar vevők kedvéért, hiszen azok egyébként is képesek alkalmazkodni? Különben is a magyar vásárló tanuljon meg románul- hogy, a román kereskedő végre el tudja adni neki az áruját.

Na de mi van ha a vásárló nem tud vagy netán csak nem akar megszólalni románul? Semmi!!!! Vevőként erre bennünket senki sem kötelezhet. Nem muszáj tudnunk semmilyen szakkifejezést, nem kell államnyelven szólnunk az eladókhoz, legfeljebb merő udvariasságból. Mi gyakoroljuk a kegyet, merthogy mi vagyunk a vevők – nálunk a pénz, pénzért kapjuk a szolgáltatást, annak pedig nincs etnikai vetülete. Magyar kézből pont ugyanolyan jól jön az a pénz, mint akar egy román markából.

Félre ne értsen kedves olvasó nem azt akarom én sugallni hogy nekünk magyaroknak már nem is kell tudnunk románul mi több kötelező, hacsak nem gazdag milliomosok vagyunk – mert azok senkinek nem tartoznak elszámolással – mi, egyszerű halandók viszont legalább annyiszor próbálunk meg túladni dolgokon, mint megvenni valamit. Átvitt értelemben folyamatosan áruljuk magunkat, a szakképzettségünket, a képességeinket, áruljuk alkalmazottként a vállalatunk termékeit, vagy éppen szolgáltatásait. És míg vevőként nagyon is bocsánatos bűn nem tudni románul, a (sokszor képzeletbeli) pult másik felén állva a siker kulcsa azon is múlik, miként bírjuk a nyelvet. Mert ha tetszik, ha nem, ez Románia. Románia jellegzetessége pedig az, hogy sok benne a románul beszélő vevő.

Öntudatos létünk kulcsa, hogy tudni kell a vevő és az eladó szerepét megkülönböztetni.
Öntudatos vevőnek lenni pedig mit sem ér, ha nem vagyunk öntudatos (magunkat) eladók.

Aszalos István, elnök
Erdélyi Magyarságért Egyesület
Ezen írás publikálásra került a a szerző személyes blogján is.
 
HIRDETÉS
Regionális autós matricák kaphatók!
Reklámok