Május 25-e a határideje a személyi jövedelemadó-bevallásnak, eddig lehet rendelkezni az adó két százalékáról is. A megyei pénzügyi hivatal adatai szerint a 2004 óta adott lehetőséggel (első évben még adónk egy százalékát lehetett felajánlani) egyre többen élnek Három­széken. A folyamat tudatosodását az is jelzi, hogy tegnapig az eddigi szinthez képest a jövedelembevallások mintegy háromnegyedét már iktatták a hivatalok.

A Háromszék kérésére rendelkezésre bocsátott összesítő adatok, no meg saját korábbi közléseink alapján egyértelműen kijelenthető, hogy az adófelajánlások minden tekintetben növekedést mutatnak Háromszéken, legyen szó a felajánlók számáról, az átutalt teljes összegről vagy a támogatott „címzettek” – civil és társadalmi szervezetek, egyházak – számáról. Igaz, az utóbbi időben a növekedés dinamikája megtorpant, hiszen a válság a jövedelmekben, így a felaján­lásokban is egyértelműen megmutat­kozik.

A részletek elemzése érdekes folyamatokat láttat, annak ellenére, hogy az összehasonlítás, illetve az adatok értelmezése nehézkes, hiszen a „kezdetek” óta a szabályozás s ezáltal a bevallás, a rendelkezés módja is változott, nem beszélve a pénz reálértékének módosulásáról. De nézzünk néhány adatot. A be­vezetéstől számított hat esztendőben (2004 és 2010 között) a potenciálisan felajánlható összeg abszolút értékben csaknem négy és félszer lett nagyobb, míg az adófizetők több mint tízszer akkora összeggel rendelkeztek 2010-ben, mint 2004-ben (93 ezer lej helyett 960 ezer lej­jel). Arányaiban az első évben az itthon tartható összeg egynegyedéről, 2010-ben mintegy feléről beszélhetünk. Ugyanakkor közel ötszörösére nőtt a haszonélvező nonprofit szervezetek száma (2010-ben közel 1700 szervezetnek utaltak pénzt az adófizetők). Azt, hogy hány személy élt a lehetőséggel, illetve milyen mértékben nőtt a környezetükre is figyelő adófizetők száma, már nehezebb egyértelműen megállapítani, hiszen a rendelkezés módja változott. Az tény, hogy 2010-ben közel 84 ezer forrásból származó felajánlást regisztráltak.

A növekedés ütemét tekintve a 2009 és 2010 közötti változás a legalacsonyabb, hiszen míg a korábbi években átlagban mintegy hatvanszázalékos gyarapodás mutatható ki, addig az utóbbi két évben alig pár százalékkal nagyobb a felajánlott összeg (2010-ben valamivel több, mint 960 ezer lej, 2009-ben csaknem 930 ezer lej). Igaz, a potenciálisan felajánlható összeg gyakorlatilag ugyanakkora maradt (valamivel több, mint kétmillió lej).

Az évek óta tartó tájékoztatási kampányok, na meg a kedvezményezett szervezetek akciói – például a nonprofit szervezet adataival kitöltött űrlapok „forgalmazása” – a helyben tartható, a helyi közösség javára felhasználható összegek bővülését hozta. Igaz, nem ritka, hogy egy itteni adófizető az ország másik sarkában bejegyzett nonprofit szervezetet támogat.

Néhány nap áll tehát még rendelkezésre, éljünk minél többen a lehetőséggel!

Ferencz Csaba
3szek.ro

Reklámok