kenyerMikor a romániai magyarok nyelvhasználati jogairól folyik a vita, gyakran felmerül a többségi nemzet tagjai részéről az az érv, hogy a kisebbség tagjai nem tudnak románul vagy gyengén beszélik az államnyelvet.

És valóban a magyar kisebbség román nyelv tudása meglehetősen vegyes képet mutat. A problémát alapvetően mégsem a hullámzó romántudás okozza, hanem az, hogy a témát maga az erdelyi magyarság is hajlamos tabuként kezelni. A többség által szorgalmazott „Vorbeste romaneste, nu ungureste, ca mananci paine romaneasca” elv a helyi gondolkodásnak is a részévé vált, méghozzá annyira, hogy saját magunk is szégyenletesnek és eltitkolandónak tartjuk, ha valaki nem irodalmi románsággal bírja a nyelvet.

Na de mi van akkor ha a liszt amibol “azt” a bizonyos kenyeret sütötték importból szarmazik? Netán éppen Magyarországról?

Számunkra magyarok számára, bárhogy is nem tetszik ez egyeseknek a román egy idegen nyelv, jómagam is csupán 19 éves korom után kezdtem el használni, amikor is elvittek volt katonának de akkor is elsősorban szükségszerűségből a saját érdekemben, nem pedig azért mert e nyelv ismeretének élsajátítása KÖTELEZŐ érvényű lenne számunkra.

Igaz ugyan hogy Románia hivatalos nyelve a  román de legyünk már egy kicsit ősszinték:  egy romániai magyar közszereplő vagy egy országos szinten boldogulni akaró szakember számára az államnyelv ismerete valóban elsődleges fontosságú, de ugyanezt nem mondhatjuk el egy máréfalvi traktorosról (tisztelet a traktorosoknak).

> Húzzuk meg a határt Erdély és Románia között! <

> Székely zászló + SIC autósmatrica INGYEN <

-Tessék???? Jaj hogy Romániában ellünk? Na és? Emiatt nekem most takargatnom kellene magyarságomat valahányszor kimegyek az utcára?
-Hogy micsoooooooooooooda? Menjek Magyarhonba ha magyarul akarok beszélni? Miért is? Ez az ország éppenséggel az en hazám is! Itt születtem, itt nevelkedtem, itt vannak eltemetve a nagyszüleim, a dédnagyszüleim stb. Az én őseim már akkor itt éltek mielőtt ezt az ország Románia még csak nem is létezett. Én igenis itt ITTHON vagyok!

Különben is Románia ma már egy demokratikus ország lassan több mint 20 éve! Talán ha Ciausescu még élt volna egy darabig mára már azt is megszabták volna, hogy milyen nyelven beszeljünk! SZÍVÁS; lehet de ő  már nincs. Úgyhogy ha valakinek netán nem tetszik, hogy mi ebben az országban bár “román kenyéren” élünk és mégis magyarul merészelünk beszélni annak üzenem a spanyoloknál jövőben is lesz eper szezon…

És ha már úgy dönt a kedves illető, hogy kimegy ne felejtsen magával vinni egy Markó Béla fényképet is, hogy ha netán honvágya támadna csak ránézzen és rögtön el is múljon.

Aszalós István, elnök
Erdélyi Magyarságért Egyesület
(Első közlésben megjelent a TerraSiculorum Blog-on)
 
 
 
Reklámok