Amikor közszemlére tettük a Facebookon az erdélyi regionális tudatott népszerűsítő matricánk mi magunk sem gondoltuk volna, hogy ily heves vita fog kialakulni körülötte.

Egyik hozzászólónk pl. kategorikusan kijelentette, hogy bár tetszik neki a kezdeményezésünk amíg a latin megnevezést a TRANSSTLVANIA-t nem javítjuk ki és nem írjuk egy “s”-el nem hajlandó, vásárolni belőle.

Ugyan ez számunkra azt jelenti, hogy személyét mint lehetséges támogatónkat máris elvesztettük, mivel a latin helyesírás szerint a két “s”-es megnevezés a helyes – még akkor is ha a magyar szemnek furcsa is ez a torlódás – ezen nem változtathatunk.

Kioktatást kaptunk arról is, hogy a TSY – Erdély nemzetközinek szánt jelzete, – mint olyan sem elfogadható de mivel ezen jelzés “kitalálói” nem mi vagyunk és meg ha a köztudatban nem is annyira ismert e rövidítés, szintén nem áll szándékunkban ezt módosítani.

A leghevesebb vitát, mindazonáltal az váltotta ki, hogy miért az uniós lobogó került ki a matrica bal oldalára?

Valóban kitehettük volna akár a magyar zászlót is, csak az nem lett volna hiteles mivel Erdély nem tartozik Magyarországhoz. Illetve felkerülhetett volna Erdély zászlaja is , de a “román” trikolórtól meg mindenki irtózik, holott Románia viseli Erdély színeit és nem fordítva. Érdekességképpen megemlítenénk, hogy a színösszetétel ellenére ugyanakkor az erdélyi címer – az aranysárga mezőben hét kék bástya, piros palásttal övezve – a mai napig nagy népszerűségnek örvend.

Áthidaló megoldásként döntöttünk mi végül az EU-s lobogó, díszítette matrica mellett:

Ugyanakkor nem tehetjük meg, hogy ne vegyük figyelembe kritikusaink javaslatait, ezért elkészítettünk, egy másik verziót Erdély etnikai térképével.

Ezúton arra szeretnénk kérni minden kedves olvasóinkat: Szavazzanak! Önök melyik matricát látnák szívesebben az autójukon?

Reklámok