Az alábbiakban Rácz Tivadar levelét közöljük, melyben kifejti véleményét a regionális öntudatot népszerűsítő Erdély matricánkról:

Na ezt már elismeréssel lehet viszonozni, ez igen, most megvan a megfelelő matrica Erdély országunkról az eddig – reméljük megfelelöen sürün vásárolt –  Székelyföld matrica mellé. Az idők szavára, viharos suttogását megszívelve eltűnt a 12 csillagos kék mező, helyette Erdély ország körvonalai, feltüntetve benne a magyarlakta területekkel, díszíti a bal felét, mondhatnám szívét – nagyszerű!

Erdély magyarlakta területei

Sok szóváltás témája volt már, hogy miért ezek a betűk, miért azok a betűk, miért nem így, miért nem úgy, miért nem ez, miért nem az. Aki semmit sem tesz, az nem is tévedhet – mondja a német, és igaza van. Amúgy a németek tartózkodó félék, elég gyakran örvendenek annak, ha valaki másra lehet hárítani a felelősséget, vagy más lép elő a sorból és kíván átvenni egy feladatot. Ezért aztán dicséret az Erdélyi Magyarságért Egyesület embereinek, mindenekelőtt Aszinak, (Aszalos István, az egyesületünk elnökének, beceneve – szerk. megj.) akinek lelkes, szüntelen fáradozása nélkül sem Székelyföld, sem Erdély matrica nem létezne. Ő a tettek embere, nem csak “kéne csinálni”; “valaki álljon már neki” alapon él és tesz, hanem maga veti bele magát a fergetegbe és kidolgozza, kidolgoztatja a megfelelő változatot.

Mint minden egyébb az életben, a matrica is egy állandó váltózásoknak alávetett tárgy, föleg hogy a hivatalos oldalak részéröl még mindig nincsen semmiféle nyilatkozat, inditvány vagy egyébb megmozdulás – írtam már, aki nem tesz semmit, az nem is téved.Támogassuk hát ezt az indítványozást is, legyünk szívböl-lélekböl erdélyiek, és ha eddig nem is fért annyira mindenkinek a szívéhez a Székelyföld matrica – mert a csavaros eszü székelyen, Tamási Áron, Wass Albert és a Csíksomylói Búcsún kívül egyébbel nem tudta azonosítani – akkor most legyen Erdély matrica, amivel területi, földrészi hovatartozását aláhúzni kívánná és tenné is tehetsége, hozzáállása szerint.

Ne féljünk a matricától, az nem harap meg senkit, a meggyőződött európapártiaknak pedig – van-e elegendö belölük az olvasók sorában? – hadd mondjam el, hogy a már majd 50 éve létezö európai egyezség szívéből kezdtek kitöredezni az első tartórudak, mintegy aláhúzva azt, hogy az európai egység nem az összefogásból, hanem az öntudatos, erős, magabiztos nemzetekből és azok megnyilvánulásából él.

Minden jó hitű embernek minden jót, Isten áldja meg Erdély országunkat, Székelyföldünket lakóival, becsületes érdekképviseletével együtt. Legyen a Kárpátmedence ismét az, ami öseink mondáiban mindig is volt: ÉDENKERT, FÖLDI PARADICSOM.

Rácz Tivadar

Reklámok