Biztos Ti is ismeritek a következő városi legendát:

Egy fickó új hűtőszekrényt vett magának és meg akart szabadulni a régitől, ezért kitette a ház elé a járdára és ráragasztott egy papírt: „Ingyen elvihető”.

Azt hihetnénk, hogy 5 perc alatt eltűnt, de tévednénk.

A hűtő még egy hét múlva is ott árválkodott. Emberünk gondolt egyet és rárakott egy másik papírt: „100 lejért elvihető.” A hűtőt még aznap éjjel ellopták.

Ha valamit ingyen akarsz adni, akkor az a kutyának sem kell. (Oké, ez persze költői túlzás, de tényleg sokan ódzkodnak…)

A pontosan mérhető miértet még nem találtuk meg, de ötleteink már vannak.

Ha Neked is van, akkor kérlek, hogy oszd meg kommentben.

Szóval azért nem kell az ingyenes cucc, mert:

  • az emberek csak értékes dolgokat akarnak kapni;
  • az emberek szeretnek megdolgozni azért, amit kapnak; (Hadd ne röhögjek!- szerk.megj.)
  • az a téves ideájuk, hogy ami ingyen van, az bármikor a rendelkezésükre áll;
  • azt gondolják, hogy ami ingyen van, az gagyi;
  • ami ingyenes az másnak is lehet, nekik meg olyan nem kell.

Szerinted miért nem kell?

Ha nem tudod, mire gondolj, akkor vegyünk pl. az egyesületünk,- az Erdélyi Magyarságért Egyesület – által felajánlott kétnyelvű  “HARAPOS KUTYA”, “PARKOLNI TILOS” táblákat, melyeket ingyenesen ajánlottunk fel Csíkszereda városban, a magánházak lakói, intézmények és cégek számára, azon célból, hogy a még Székelyföldön is ritkaságnak számító magyar-román nyelvű tájékoztató kaputáblákkal  rávezessük a helyi lakosságot a vizuális kétnyelvűség fontosságára, ennek mindennapos használatára; ugyanakkor pozitív példát mutassunk, Erdély más magyarok által (is) lakott régiói számára. Ám az ingyenesen igényelhető táblákért mindeddig viszonylag gyér volt az érdeklődés. Vajon miért?

Aszalos István, elnök
Erdélyi Magyarságért Egyesület
Reklámok