komment

Drága kommentelők! Ti, akik hülyék vagytok és akik okosak vagytok. Ti, akik egybitesek vagytok és szellemesek vagytok. Ti, akik semmit sem értetek és akik mindent jobban tudtok. Ti, akik jó fejek vagytok és akik csak bosszantani akartok. Hát mi lenne velünk nélkületek?! Velünk, hülye és okos, egybites és szellemes, értetlen és okoskodó, jó fej és bosszantó civilekkel?

Izgalmas napokon vagyunk túl, akik rendszeresen követik az Erdélyi Magyarságért Egyesület tevékenységét, bizonyára észlelték már, könyörtelenül támadásba lendültek a fotelforradalmárok, szüntelenül megmondva nekünk a tutit: mit és hogyan kéne nekünk csinálnunk! Önkéntességet, egyesületünk támogatását ugyan nem vállalják fel, de legalább okítanak bennünket és mint tudjuk a tudás a legnagyobb érték, ezért csak is hálásak lehetünk nekik.

Persze a kommentelés – vagyis az azonnali olvasói visszacsatolás, véleményezés, vita – mint olyan, az online média egyik legfontosabb fejleménye. Számunkra – akik a civil szférában dolgozunk, létezünk, a kommentelés szabadsága olyan természetes, mint a lélegzetvétel. A kommentek révén kapott állandó visszacsatolás, kritika, kiegészítés, bármifajta – akár érdemi, akár értelmetlen – vita folyamatosan csiszolni tudja munkánkat. Főleg ha a szájkaratézás mellé, az őszinte tenni akarás is párosul.

Ezért egy kéréssel fordulnánk felétek kedves egyesületünkkel szimpatizálok, írjátok meg: mi az amit ti másképp csinálnátok? De ti is kedves fotelforradalmár barátaink, hiszen mi nem zárkózunk el a hülyéktől és az okosaktól, az egybitesektől és a szellemesektől, a jó fejektől és a bosszantóktól sem!

Oldalunkon továbbra sem tervezzük a kommentelés letiltását, nem vezetünk be előzetes moderációt, utólagossal is csak a legritkább esetben élünk (ahogy eddig is). Mivel ismerjük, saját bőrünkön tapasztaltuk ennek minden előnyét és hátrányát. És tudjuk azt, hogy nem tudunk ennél jobb megoldást.

Ahogyan nem tudhatjuk azt sem, hogy egyesületünk számára mit hoz a jövő, de az biztos, hogy a közösségiség lesz annak az egyik legfontosabb jellemzője. Ezzel mennénk szembe ha letiltanánk a kommentelés lehetőségét, avagy fel lépnénk a „rossz kommentek ellen”, – elvégre lehet, hogy a mi álláspontunk a téves. A kommentek, a jelen kávéházai, kocsmái, teázói és klubjai. Elmés megjegyzések avagy tahó beböfögések, udvarias viták vagy heves anyázások helye. Mindannyian tapasztaljuk, ugyan ez megy a való életben is. A magyar már csak ilyen fajta. És tudjuk mi is, hogy a társadalmi gőzt le kell ereszteni valahogy. Márpedig kényelmesebb hagyni, hogy az elégedetlenek ezt a virtuális világban tegyék, mint hogy az utcára menjenek helyette. Akit feszültté tesz az eltérő véleményekkel való szembesülés, az vagy ne olvasson kommenteket, vagy kezeljen mindent a maga helyi értékén.

Egyszóval véleménynyilvánításra, szájkaratéra fel! Írd meg nekünk a tutit!

az Erdélyi Magyarságért Egyesület csapata 

Reklámok