kepDiána fiatal budapesti nő, szlovák fiúhoz ment férjhez, akivel egy észak- szlovákiai faluban nevelik két gyereküket. Milyen egy 800 fős, színszlovák faluban egyedüli magyarként élni? Elfogadják-e őt egy olyan közegben, ahol magyarok sosem éltek, ellenben az irántuk táplált ellenszenv családról családra hagyományozódott? A szlovákoknak Trianon tényleg elégtétel és az „ezeréves szlovák-magyar házasság” elkerülhetetlen kudarca?

I. rész – Szlovákia 

A román jégkorong-válogatott 22 tagjából 21 erdélyi magyar. Ha a csíkszeredai csapatuk színeiben játszanak, a románok bekiabálnak és „bozgorozzák” őket. A bozgor állítólag hazátlant jelent, válogatottként viszont Romániát, a hazájukat képviselik. Milyen érzés fogja el a fiúkat a román himnusz alatt? És mennyire él ma a románokban a félelem, hogy Erdélyt a magyarok elcsatolják tőlük?

II. rész – Románia

Pista vajdasági magyar, nyugalmazott bíró. Zenta melletti birtokán jó hírű szilvapálinkát főz szerb sógorával, Szávóval, aki már gyerekként tökéletesen megtanult magyarul, az utcán. Ők állítják, hogy feléjük a szerbek és a magyarok mindig is békében éltek egymás mellett. De akkor vajon kik verik a magyarokat a Délvidéken?

III. rész – Szerbia

A Szomszédaink, a magyarok c. 3 részes dokumentumfilm-sorozat közérthető és elfogulatlan módon kísérli meg bemutatni a magyarok és a szomszédos országok népei közti, sokszor ellentmondásos viszonyt. A filmek középpontjában a magyarság megítélése áll: mit gondolnak ma a szlovákok, a szerbek, a románok a magyarokról és fordítva. Mit gondolnak közös múltunkról, és hogyan értelmezik kölcsönös történelmi sérelmeinket? Milyen közhelyek torzítják az egymásról kialakított képet? Mi áll a negatív érzelmek hátterében? Mitől lesz jó két nép viszonya, és mi okozza a konfliktust? Hogyan működik mindez egy vegyes családban? Mennyire meghatározó az iskola, a történelemoktatás? Milyen narratívákat kapnak iskolásként az ott élők, és ezek hogy befolyásolják későbbi értékítéletüket? És mik a legérzékenyebb pontok, ahol a leginkább eltérnek a vélemények?

1377177_638901129475814_192996275_n(Kíváncsi vagy? Kattints a képre!) 

Az egyenként 52 perces filmekben megszólalnak a téma szakértői (szociológusok, politológusok, történészek) és mindennapi emberek is. Az alkotók igyekeztek őszintén, előítéletektől mentesen beszélni a kényesnek tartott kérdésekről. A sorozat másfél éven át készült az MTVA részére, mindhárom országban. A helyszínek Adától kezdve Belgrádon és Bukaresten át Zsolnáig terjednek.

Az első epizód fókuszában Szlovákia áll, melynek területe majdnem 1000 évig a történelmi Magyarország része volt. 2011-ben 458 000 lakosa vallotta magát magyar nemzetiségűnek.
A szlovák- magyar viszony máig rendezetlen kérdései közé tartozik például a kettős állampolgárság, ez ugyanis Szlovákia magyar nemzetiségű állampolgárai számára nem engedélyezett.

További infóért kattints a képre! 

A második epizód a romániai helyzettel foglalkozik. Romániában ma kb. 1 240 000 magyar él, egy része tömbben, a másik szórványban. A székelyföldi  területi autonómia ügye ma is napirenden van, és a román többség részéről szinte teljes elutasításba ütközik, ugyanakkor a magyarok jó része ebben látja a helyzet megoldását.

A harmadik epizód témája Szerbia. A Vajdaságban ma hozzávetőlegesen 250 000 magyar nemzetiségű ember él. Sokan hagyták el az országot a háború elől menekülve, ennek következtében rohamosan öregedik el az ott élő magyar közösség, évente körülbelül háromezerrel többen  halnak meg, mint amennyien születnek.

Az alkotókról:Zámborszki Ákos (rendező), a Vajdaságban született tévés és filmes szakember a Szegedi Tudományegyetem kommunikáció szakán végzett, ismeretterjesztő és magazinműsorok rendezője és szerkesztője. Utolsó előadás című, saját forrásból készített dokumentumfilmje egy vándorcirkusz családról elnyerte a Magyar Filmszemle és a Duna Televízió díját 2010-ben.Galán Angéla (riporter) Budapesten született, Pozsonyban nevelkedett. A Színház- és Filmművészeti Egyetem televíziós újságírás szakán végzett, 2011-ben. Szlovákmagyarok című diplomafilmjéért Junior Prima díjat és Gundel Művészeti díjat kapott. A film a szlovákiai magyar identitás kérdéseit feszegeti, személyes nézőpontból.

HIRDETÉS: 
Erdély-, Székelyföld autósmatricák kaphatók
Reklámok