román újságírói vélemény

romania-vs-ungariaMiután kinyilvánítottam a magyarok iránti tiszteletemet és megbecsülésemet (a szerző egy korábbi írására utal, ami ITT érhető el román nyelven), drága honfitáraim sértő és gyalázkodó hozzászólások tömkelegét zúdították rám.

Ezek közül néhányat töröltem, másokat figyelmen kívül hagytam, a tisztességes hozzászólásokat pedig közzétettem, még akkor is, ha azok véleményemtől eltérőek voltak.

Néhányan kritizálni kezdtek és olyan célzásokat tettek, hogy: “A magyarokhoz pártoltál… Te, magyar… Menj Magyarországra, ha úgy odavagy értük.” Ezekkel sem törődtem, inkább úgy döntöttem, nem veszek részt egy olyan vitában, amelyből a fejfájáson kívül az égvilágon semmit sem nyerek. Úgy gondolom, hogy mindent elmondtam abban a cikkben, de most kénytelen vagyok pontosítani.

További infóért kattints a képre! 

Sokan mondták nekem a következőket: “Jól van, de te sosem jártál Magyarországon, nem tudhatod milyen ott.” Ahhoz, hogy véleményt alkoss a magyarokról nem kell Magyarországig menned, Romániában is akad épp elég példa, ami segít abban, hogy kialakítsunk egy képet róluk. És igenis, régen jártam Magyarországon, és a saját szememmel láttam a különbségeket.

Persze, Magyarországon is vannak cigányok, tolvajok, nagymenők, zsarolók és bűnözők, parazitákból ott sincs hiány, vannak kátyúk, rossz utak és van nagy forgalom, mint bárhol másutt egyébként, nincs kert gyom nélkül, a különbség viszont az, hogy velünk ellentétben ők nem vesztették el az uralmat az országuk felett. Nálunk azok, akik hatalomra jutnak több kárt okoznak, mint hasznot. Kevés romániai polgármesterről mondható el, hogy valóban részt vállal városa és közössége fejlesztésében, hogy harcot vív – legtöbbször a szélmalommal – a polgártársai érdekeiért.

Magyarországon láttam patyolat tiszta utcákat, egy szál eldobott szivarcsikk nélkül. Egyszer sem láttam kocsiból kirepülő szivarvégeket. Nálunk ennek pont a fordítottja van, a románok nem értik, nem érzik az emberi civilizáció és a környezettudatosság lényegét. Ki nem állhatom, ha az utcán sétálva azt látom, hogy az embereket a földre dobják a csikkeket, amikor néhány méterre van tőlük a szemétkosár. Lépten-nyomon azt látom, hogy a legkülönfélébb román állampolgárok – általánosítás nélkül – nem tudják mire szolgál egy városi szemétkosár, és inkább a földre, egy sarokba, vagy a bokrok alá dobják a szemetet.

Szálljak velük vitába, próbáljam elmagyarázni, hogy helytelenül járnak el, kapjak hajba velük, készítsek fotót, filmet róluk és küldjem be egy újságnak, vagy tegyem közzé a blogon, hogy megszégyenítsem őket? Mit tehetek én, egyszerű ember, aki már torkig van a Romániában tapasztalható szemtelenséggel?Egyszerűen elegem van a hitványságból, besokalltam a szemetek látványától, elegem van abból, hogy végig kell néznem, amint az ország lassan a szakadékba zuhan. Mit tehetek én, mit tehetsz te, mit tehetünk mi annak érdekében, hogy ez a helyzet megváltozzon?

serious-business-facebook-cover 2(Kíváncsi vagy? Kattints a képre!) 

Román vagyok, és az is maradok mindhalálig, ez legyen világos!, de sajnos el kell ismernem, hogy a magyaroktól tudom, mit jelent a tisztelet és a jó modor. Teljes őszinteséggel és a rám jellemző hazafisággal mondom ezt. Ha már azzal vádolnak, hogy nem lennék hazafi. Testvéreim, igazi odaadással szeretem Romániát, nacionalista vagyok, ismerem jól szülőhazám történelmét, földrajzát, és a világon semmiért nem hagynám el. Azonban ez nem akadályoz meg abban, hogy racionálisan gondolkozzak. Hagyjunk alább, legalább néhány percig, jellegzetes román büszkeségünkkel, és nézzünk szembe a valósággal. Azzal, ami számunkra a leginkább fájóbb, azzal, hogy a magyarok felsőbbrendűek nálunk. Számomra is nehéz ezt elismerni, de ez a nyers igazság.

Ismerek olyan magyarokat, akik románabbak a románoknál. Akik jobban ismerik annak az országnak a történelmét, ahol születtek, azaz a Romániáét. Léteznek magyarok, akik jobban szeretik Romániát, mint maguk a románok. Vannak magyarok, akik jobban tisztelik az országot, ahol napvilágot láttak, azaz Romániát, mint azok a tősgyökeres románok, akik melldöngetve hirdetik románságukat. Vannak olyan magyarok, akik jobban ismerik Románia földrajzát, akik jobban becsülik és tisztelik Romániát, mint egyes románok.

Úgyhogy kedves, honfitársaim, ti, akik szidalmaztatok, tegyétek félre a büszkeségeteket, egy kihívásra invitállak benneteket, legalább egyszer látogassatok el egy magyar, lehetőleg szabadtéri, rendezvényre, és utána menjetek el egy románra. Aztán gyertek és mondjátok el ti azokat a különbségeket, amiket saját magatok észleltetek. Mint azt az előző cikkemben is írtam, engem valósággal sokkoltak ezek a különbségek.

És ne értsetek félre, semmi bajom a hazámmal és a románokkal, ne gondoljátok azt, hogy azért írom le, azért nyilvánítom ki a magyarok iránti tisztelemet, mert Magyarországra akarok költözni, vagy, ahogy többen is utaltak rá, valami bajom van a honfitársaimmal. Temérdek oka van annak, amiért büszkék lehetünk azért, mert románok vagyunk. Számos területen jobbak vagyunk és túlszárnyaljuk a magyarokat, és ez fordítva is igaz, de én azt remélem, hogy egy szép napon a civilizáltságunk szintjéről is elmondhatjuk ugyanezt.

HIRDETÉS: 
 
Szerző: Vasile Manu (evasile.com)
Fordítás: K.GY. (vhegy.com)
 
 

Inca o data despre diferenţa dintre unguri şi români

Când mi-am declarat respectul şi apreciera faţă de unguri, am primit fel de fel de injurii şi cuvinte mizerabile în comentarii de la conaţionalii mei dragi şi scumpi. Pe unele le-am sters, altele le-am ignorat şi altele care erau decente le-am publicat desi nu impartaseam aceeasi opinie. Însă unii au început să mă critice şi să mă apostrofeze cu afirmaţii de genul: “Te-ai dat cu ungurii… Ungurule… Du-te în Ungaria dacă îţi place atât de mult de ei”. I-am ignorat şi pe ei şi am preferat să nu intru într-o polemică în care singurul lucru cu care m-as fi ales ar fi fost o durere de cap. Consider că am zis tot ce am avut de spus în articolul respectiv, dar mă văd nevoit să vin cu nişte completări.

Mulţi mi-au zis următoarele: “Bine, mă, dar tu n-ai fost în Ungaria, n-ai de unde să ştii cum e acolo”. Nu trebuie să mergi în Ungaria ca să-ţi faci o părere despre unguri, sunt în România destule exemple pentru a-ti face o impresie. Şi, întâmplarea face că am fost în Ungaria mai demult şi am văzut cu ochii mei diferenţa.

Sigur, şi în Ungaria sunt ţigani, hoti, cocalari, santajisti, infractori, au si ei paraziţii lor, şi acolo sunt gropi, străzi proaste, trafic greu, ca oriunde de altfel, orice padure are uscaturile ei, dar diferenţa e ca ei nu au scăpat ţara de sub control, pe cand noi am cam scapat-o. La noi cine vine la putere, mai mult strica decat repara, mai mult rau face decat bine. Sunt putini primari in Romania care chiar se implica in dezvoltarea orasului pe care-l conduc, a comunitatii si se lupta, uneori cu morile de vant, sa faca lucruri bune pentru cetateni. Când am fost în Ungaria am văzut străzi lună şi bec, fără un amărât de chiştoc pe stradă. Nu am văzut dintr-o maşină să se arunce chiştocul de la ţigară pe stradă. La noi e fix invers, romanii nu inteleg ideea de civilizatie si respect pentru mediul inconjurator.

Nu mai suport sa merg pe strada si sa vad oameni cum lasa chistocul de tigara pe jos, desi la cativa metri e un cos de gunoi. Imi vine sa mor cand vad cum diversi cetateni romani, nu generalizam, nu stiu utilitatea unui cos de gunoi si prefera sa arunce un ambalaj pe jos sau sa-l ascunda intr-un colt ori intr-un boschet. Sa ma apuc sa ma cert cu ei, sa incerc sa le explic ca nu e ok ce fac, sa-i filmez/fotografiez si sa-i dau la ziar, sa ma iau la bataie cu ei, sa le pun poza pe blog sa-i fac de rusine. Ce pot sa fac eu, ca un simplu cetatean satul de nesimtirea din Romania? Pur si simplu m-am saturat de nesimtire, m-am saturat sa vad jeguri pe jos si m-am saturat sa vad cum tara aluneca usor-usor in prapastie. Dar ce pot face eu, ce poti face tu, ce putem face noi ca sa schimbam situatia asta? 

Sunt roman si asa voi ramane pana nu voi mai fi, sa fie clar!, insa, din pacate,ungurii mi-au dovedit ce inseamna respectul si buna crestere. Si o spun asta cu toata sinceritatea si patriotismul care ma caracterizeaza. Asta ca tot ma acuza cineva in comentarii ca n-as fi patriot. Fratilor, iubesc Romania ca pe ochii din cap, sunt nationalist, cunosc destul de bine istoria tarii in care m-am nascut, geografia ei si nu mi-as parasi tara pentru nimic in lume. Dar asta nu ma opreste sa nu gandesc rational. Hai sa renuntam, macar pentru cateva minute, la orgoliul acela tipic romanesc si sa privim realitatea in ochi. Adevarul care ne doare cel mai tare este ca maghiarii ne sunt superiori. Si mie mi-e greu sa recunosc asta, dar asta-i crudul adevar.

Am cunoscut unguri mai români decât mulţi români de-ai mei! Am cunoscut si cunosc in continuare unguri care stiu istoria Romaniei, tara in care s-au nascut, mai bine decat multi dintre romani. Exista unguri care iubesc Romania mai bine decat multi romani. Exista unguri care stiu ce inseamna respectul fata de tara in care s-au nascut, adica Romania, mai bine decat romanii sadea, acei romani care se bat cu pumnii in piept cat de romani sunt. Exista unguri care cunosc geografia Romaniei mai bine decat multi romani. Exista unguri care pretuiesc Romania mai bine decat multi romani.

Aşa că, dragi conaţionali şi cei care mă luaţi la rost, lasati orgoliul deoparte si vă provoc să mergeţi, măcar o dată, la un eveniment unguresc, de preferabil să fie în aer liber, şi apoi mergeţi la unul românesc. Şi apoi să veniţi să-mi spuneţi voi diferenţa, dupa ce vedeti cu ochii vostri realitate. Dupa cum spuneam si in articolul precedent, eu am ramas socat ce diferenta exista intre noi si ei.

Si sa nu ma intelegeti gresit, nu am nimic cu tara mea si cu romanii, sa nu credeti ca daca scriu ca ii respect pe unguri inseamna ca vreau sa ma mut in Ungaria sau am ceva cu conationalii mei, cum mi-au sugerat unii. Avem multe motive de care sa fim mandri ca suntem romani. Sunt multe domeniile in care excelam si le suntem superiori ungurilor, la fel cum ei ne sunt superiori noua la multe capitole, dar sper ca intr-o buna zi vom fi peste unguri si la capitolul civilizatie.

Vasile Manu
evasile.com
Reklámok