Tudták, hogy Székelyföld zászlóján, ahogy azt Erdélyben ismerik, több száz éve szerepel egy félhold? Tudták, hogy a középkorban a félhold azonnal az iszlámra és az oszmánokra emlékeztetett?

zaszloTöbbet is megtudhatunk azokról az emberekről, akikkel együtt élünk ebben az országban, csak meg kell őket, vagy egy szakértőt kérdeznünk. Livia Calian, a történelemtudományok doktora és Erdély Történelmi Múzeumának címertani szakértője a székely jelekről, jelképekről és zászlókról beszél a Ziare.com-nak adott interjújában.

„Valószínűleg már ismerték ezt az iszlám környezetből származó jelképet”, mondta nekünk Livia Calian.

Honnan származik a székely zászló?

A zászló jelképrendszerét Erdély címeréből vették. Erdély címerében fent egy kitárt szárnyú sas látható. A két oldalán egy nap és egy félhold szerepel, melyek Székelyföld zászlóján is megjelennek. Ez a felső részben van, mert a címer két részből áll. Lent, a sas alatt, az alsó részben a 7 bástya található.

>>> Székely zászló + SIC autósmatrica INGYEN <<<

Erdély címerében ezek a jelképek a 3 kiváltságos nemzetet képviselik, azaz a sas a magyarokat, a félhold és a csillag a székelyeket, a bástyák pedig a szászokat. Nos, a székelyek kiemelték kontextusukból a jelképeket és áthelyezték a saját zászlójukra. És olyan színeket választottak, melyek ne legyenek se magyarok, se románok, semmilyen nemzetiségűek, olyanokat akartak, melyek őket képviselik. Türkizkék lett egy aranyszínű sávval.

Ennek az aranyszínű sávnak van valamilyen jelentése?

Nem feltétlenül. Erdély címerének felső részét, ahol a sas van a félholddal és a csillaggal, az alsó féltől egy aranysáv választja el. Valószínűleg onnan vették.

Mit jelent a székelyek két jelképe, a félhold és a csillag?

Ez a két jelkép már Erdély címerének létezése óta ott szerepel, ami 1765-ben, Mária Terézia császárnő idejében lett hivatalos. De a székelyek címere korábbi ennél. Mint minden jelkép, a törvénybe foglalt címer is sokkal régebbi. Kezemben tartok egy érmét, amin a szép 1580-as év szerepel, ez Báthory Kristóf erdélyi fejedelem egyik érméje.

Ezen az érmén egy összevont, családi és állami címer található. A fejedelmek az állam heraldikai jelképeit a sajátjukkal, a családival együtt használták. De a félhold itt nem egy csillaggal, hanem egy nappal szerepel.

Mégis mit jelent? Mit jelképeznek?

Ezek olyan jelképek, melyeket az idők folyamán egy közösség kiválasztott magának, megtartott és hivatalossá váltak. Ezeket a jelképeket a harcmezőn használták. Amikor megjelent egy-egy székely osztag, általában egy zászló mögött sorakoztak fel, amin ez a félhold és a csillag szerepelt. Ez olyan dolog, amit a közösség választott magának, mint a családi címert, amit mindenki ismert és elfogadott és ami egy családra volt jellemző.

banner_9GweSegmYUaWy6sUTovábbi infóért kattints a képre!

Egy címeren található jelképeknek nem kell közvetlen kapcsolatban állniuk a valósággal. A címertan a képzelettel és az ábrázolással kapcsolatos. Nem mondhatom azt, hogy 1243 őszén az elsőként érkező leszállt a lóról és a földbe szúrt egy félholdas zászlót. A címertannal az olvasni tudás hiányát pótolták. Mindenkihez szólt. Amikor elhaladt egy vezető, akinek a pajzsára fel volt festve valami, mindenki tudta, kicsoda.

Ez olyan volt, mintha a személyi száma, a telefonszáma és az elektronikus levélcíme lett volna a pajzsára festve?

Pontosan. Ezek a dolgok idővel alakulnak ki. A közösséget jelképezőknek rendkívül általánosaknak kell lenniük, hogy az egész közösség elismerje azokat.

Amikor Románia zászlójáról beszélünk, azt mondjuk, hogy az piros, sárga és kék és azt mondjuk, hogy „a piros a magukat feláldozó emberek vére…” és így tovább. A pirosnak valami múltbéli dologhoz van köze. Miért választja egy nép a holdat? Csak úgy, vagy érez valamilyen lelki kötődést? A székelyek éjszaka utaztak?

A félhold az iszlám jelképe. Gondolom tudja, hogy a székelyek eredete teljesen bizonytalan. Mindenestre nem magyarok. Nem tudnám megmondani, hogy mikor jöttek és telepedtek le Erdély délkeleti részébe. Valószínűleg már ismerték ezt az iszlám környezetből származó jelképet.

Az európai területeken máshol is szerepel címerekben a félhold?

Törökországon kívül nem nagyon. A középkorban elég egyértelmű volt. Amikor a félhold magában jelent meg, egyértelmű volt, hogy a törökökről volt szó.

Alex Vărzaru
ziare.com, 2014. március 12., 07:31
Fordította: http://eurocom.wordpress.com/
 

Ce inseamna simbolurile de pe drapelul Tinutului Secuiesc? 

 
Stiati ca pe steagul Tinutului Secuiesc, asa cum este el cunoscut in Ardeal, de sute de ani, exista o semiluna? Stiati ca semiluna, in perioada Evului Mediu, ducea cu gandul imediat la Islam si la otomani?
Putem cunoaste mai multe despre oamenii cu care locuim in aceeasi tara, totul e sa-i intrebam pe ei sau un specialist. Livia Calian, doctor in istorie si specialist in heraldica la Muzeul de Istorie a Transilvaniei, vorbeste intr-un interviu pentruZiare.com despre semne, simboluri si drapele secuiesti.”Probabil aveau deja acest simbol cunoscut, provenit dintr-un mediu islamic”, ne-a spus Livia Calian.

De unde vine steagul secuiesc?

Simbolistica steagului e simbolistica preluata din stema Transilvaniei. Pe stema Transilvaniei, sus e o acvila cu aripile desfacute. Intr-o parte are o stea si o semiluna, care apar si pe steagul Tinutului Secuiesc. Asta in registrul superior, pentru ca stema e impartita in doua. Jos, sub acvila, in registrul inferior, sunt cele 7 cetati.

In stema Transilvaniei, toate aceste simboluri reprezinta cele 3 natiuni privilegiate, respectiv acvila ii reprezinta pe maghiari, semiluna si steaua ii reprezinta pe secui, si cetatile pe sasi. Acuma, secuii au scos din context simbolurile si le-au pus pe steagul lor. Si-au ales si niste culori care sa nu fie nici maghiare, nici romanesti, de nicio nationalitate, ceva ce ar vrea sa ii reprezinte pe ei. Un albastru turcoaz cu o dunga de aur.

Are vreo semnificatie aceasta dunga de aur?

Nu neaparat. In stema Transilvaniei, registrul superior, unde se afla acvila cu semiluna si steaua, e despartit de registrul inferior, de cetati, printr-un brau de aur. Probabil de acolo au luat-o.

Ce semnificatie au cele doua simboluri ale secuilor, semiluna si steaua?

Cele doua semne se gasesc acolo de cand exista stema Transilvaniei, legiferata oficial, la 1765, in timpul imparatesei Maria Thereza. Dar stema secuilor este anterioara. Ca orice simbol, si stema legiferata este mult mai veche. Tin in mana o medalie pe care scrie frumosul an 1580, medalie a lui Cristofor Bathory, principe al Transilvaniei.

Avem pe medalia asta o stema colocata, de familie si de stat. Principii foloseau insemnele heraldice ale statului impreuna cu cele proprii, de familie. Semiluna apare aici insa nu cu o stea, ci cu un soare.

Ce inseamna totusi? Sunt simboluri pentru ce?

Sunt simboluri pe care de-a lungul timpului o comunitate si le-a ales, s-au perpetuat si au devenit oficiale. Simbolurile astea erau folosite pe campul de lupta. Cand aparea un detasament de secui, de obicei aveau in frunte un steag cu aceasta semiluna si stea. E o chestie asumata de o comunitate, tot asa cum blazonul de familie, pe care lumea il cunostea si il recunostea, individualizeaza o familie.

Simbolurile pe care le regasesti intr-o stema nu trebuie sa aiba o legatura imediata cu realitatea. Heraldica tine de imaginatie si de imagine. Nu pot sa va spun ca la 1243 toamna, primul care a venit, a coborat de pe cal si a pus un steag cu semiluna pe pamant. Heraldica este un mijloc care suplinea nestiinta de carte. Ea se adresa tuturor. Cand trecea seniorul pictat pe scut cu o anumita chestie, se stia ca este cutare.

Ca si cum ai avea CNP-ul, numarul de telefon si adresa de mail pe scut?

Exact. Astea se construiesc in timp. Cele care exprima comunitatea trebuie sa fie extrem de generale pentru a fi recunoscute de toata comunitatea.

Cand vorbim de steagul Romaniei, zicem ca e rosu, galben si albastru, si spunem “Rosu de la sangele oamenilor care s-au jertfit…” si asa mai departe. Rosul face o legatura cu ceva din trecut. De ce isi alege un popor luna? Doar pentru ca si-o alege sau simte o legatura sufleteasca? Calatoreau secuii noaptea?

Semiluna este simbolul Islamului. Dupa cum cred ca stiti, originea secuilor este absolut incerta. In orice caz, nu sunt unguri. Nu as putea sa va spun cand au venit ei si s-au asezat in sud-estul Transilvaniei. Probabil aveau deja acest simbol cunoscut, provenit dintr-un mediu islamic.

Semiluna mai este intalnita in spatiul european ca simbol heraldic?

In afara de Turcia, nu prea. In Evul Mediu era destul de clara treaba. Cand aparea singura semiluna, era clar ca era vorba de turci.

Alex Vărzaru
ziare.com
Reklámok