untitled

A fentebb látható képet küldte facebookon, privát üzenetben egy kedves román érdeklődő. A románul nem tudóknak:
“Miért viseltek olasz trikolórt, március 15-én?”

Kérdése jogos hiszen a magyar kokárda piros-fehér-zöld színű, tehát helyesen – a heraldikai szabályok szerint – kívül kellene lennie a zöldnek, belül a pirosnak. Mégis sokan helytelenül a téves berögződésék, és a hagyomány miatt legtöbbször olasz kokárdát tűzik fel, olyant amelyen a piros van kívül és a zöld belül.

Többek között már Szendrey Júlia sem tudta normálisan megkötni a bokrétát és Petőfi után szabadon mindenki ezt a fajtát kezdte preferálni. De Laborfalvi Róza helyesen kötötte meg, így Jókain a magyar verzió volt.

Miért is?

Mert amennyiben nem manipulálunk, módosítunk, akkor a szalagcsillag (vagyis a KOKÁRDA) akár balról, akár jobbról haladva végezzük a műveletet, a felső csík kell, hogy középre kerüljön. Ugyanis egy kokárdánál – mindegy melyik országé (alapesetben csak egy kör, amiben három szín van, ahogy később a repülőgépeken is megjelent) – voltaképp egy nemzeti színű szalagot hajlítanak ennek belülről kifelé kell történnie.

>>> Székely zászló + SIC autósmatrica INGYEN <<<

Íme a francia és az olasz kokárda, ahogy később a repülőgépeken is megjelent a Világháborúkban. Gondolom így már ismerősebb.

francia

olasz

Thán Mór korabeli huszáros festményein is megfigyelhető, hogy a csákóra illesztett kokárda hogy is néz ki pontosan.

>>> Székelyföld és Erdély az autókon <<<

Természetesen a kokárda sem magyar találmány, a franciákat vettük mintául. Eredetileg a kalapra tűzve hordták és szára sem volt. Manapság inkább a mellünkre tűzzük. Mondhatjuk, hogy szebb ha a piros kerül kívülre, de ez inkább az oda nem figyelés miatt jöhetett létre, ahogy a forradalom eszméje elült, s később konzerválódott.

Ironikusan akár azt is mondhatnánk, hogy utoljára 1848-ban hordták helyesen a magyar kokárdát, de már akkor is többen olasz kokárdát hordtak – bizony már akkor sem voltak tisztában a magyarok, mit és hogyan.

Aszalós István, elnök
Erdélyi Magyarságért Egyesület 
Reklámok