lucian_mindruta_hello_de_1_decembrie

„Nem leszünk felsőbbrendűek amiatt, hogy többen vagyunk. Mindannyian egyenlőek vagyunk, mert emberek vagyunk”.

Március 15-e alkalmából Facebook adatlapjáról köszöntötte a magyarságot Lucian Mîndruţă tévés újságíró. Üzenete nyomán heves viták alakultak ki, néhány hozzászólás törlésre is került. 

Az írek Szent Patrik napjával hasonlította össze március 15-i nemzeti ünnepünket Lucian Mîndruţă újságíró, hangot adva értetlenségének: „… nem zavar minket a Szent Patrik napi felvonulás, annak ellenére sem, hogy utoljára, kétezer  éve, a kelták Moldva északi részén vonultak át… A magyarok összejövetelei viszont idegesítenek, noha velük azóta élünk együtt, amióta feljegyzéseink vannak a románok történeleméről (krónikákból)…”.

A válaszolók természetesen a román-magyar konfliktus visszatérő motívumaiból építkeztek. Volt olyan, aki az anyanyelven kenyeret kérni klisével próbálkozott: „Én akkor fogom tisztelni a magyarokat, ha bemegyek egy boltba kenyeret vásárolni, és nem az a válasz érkezik, hogy nem tudom.” Vagy azzal, hogy a Székelyföld egyáltalán nem létezik: „És akkor mi van? Ha azt hallod, hogy nem tudom, nem mehetsz át egy másik üzletbe, vagy nem mutathatsz be nekik az ujjaddal? És el ne felejtsük: Székelyföld nem létezik!”. Akadt, aki a Ceauşescu-rendszer magyarságpolitikáját siratta: „Ezer évig éljen Ceauşescu. Összegyűjtött benneteket az ország közepében és megnyirbált titeket. Tudott ő valamit.”Akadtak, akik azért részesítették előnyben az ír nemzeti ünnepet a magyarokéval szemben, mert olyankor az egész ország ünnepelhet és mert az ír sör finom. Akik ennél kicsit is tovább mentek, azért szimpatizálnak a kelta leszármazottakkal, mert ők sohasem harcoltak az autonómiáért.

>>> Székelyföld és Erdély az autókon <<<

A magyar olvasók hajnlongtak, és – több-kevesebb hibát vétve – gratuláltak az újságírónak, mert „igazi úriember”, levonva az ésszerű következtetést, hogy „sok ilyen embernek kellene még élni Romániában”.A sértegetésekbe torkollt vitatkozást Mîndruţă azzal próbálta lezárni, hogy letiltotta Facebookos adatlapjáról a trágár kommentálókat a következő üzenettel: „Nem leszünk felsőbbrendűek amiatt, hogy többen vagyunk. Mindannyian egyenlőek vagyunk, mert emberek vagyunk”.

http://kolozsvaros.ro/

Reklámok