fideszes_papaElég furcsának tűnik az a hozzáállás, miszerint ha valaki az én pártomra szavaz, akkor jó magyar, ha meg nem, akkor kár volt neki szavazati jogot adni. Ha a külhoni magyarok 95 százaléka Gyurcsány Ferenc listájára szavazna, akkor is teljes jogában állna ezt tenni.

Minden választásnak elmaradhatatlan része a bűnbakkeresés, amikor a vesztes oldal – saját felelősségét csökkentendő – egy bizonyos társadalmi csoportban próbálja megtalálni bukásának okát, vagy legalábbis levezetni a kudarcból adódó tehetetlen dühét.

A vasárnapi voks után a szokásos „bunkó vidéki paraszt” vs. „rohadt kommunista pesti” szembenállás egy újabb üde színfolttal gazdagodott: az “Orbán-seggnyaló határon túlival”. Aki ugye egyébként sem itt él, nem is fizet adót, minek pofázik bele, hogy én mekkora szarban legyek négy évig? Míg a vidékizés főleg szocialista körökben dívik, a külhoniak pengeélre állítása egyes jobbikos fórumokon üti fel egyre gyakrabban a fejét. A Facebookon életre-halálra menő harcot vívnak egymással oylan emberek, akiket „civilben” csak egy mesterséges határ és egy szavazat választ el egymástól. A jelenség megértéséhez (és kezeléséhez) pár dolgot szükséges tisztáznunk.

>>> Székely zászló + SIC autósmatrica INGYEN <<<

1) Hosszú oldalakat venne igénybe, ha rendesen ki akarnánk fejteni, miért van joga szavazni azoknak, akik életvitelszerűen nem itt élnek. Három egyszerű válasszal tudunk szolgálni: a) a magyar kormány számos törvénye, intézkedése közvetlen vagy közvetett módon érinti őket (értsd: ha nincs támogatás Budapestről, bezár a magyar iskola, kultúrház, stb.), b) ha a magyar külügy gyáva vagy közömbös, fokozódik a szomszédos államok asszimilációs politikája, c) ha 50 év múlva nem csak skanzenekben szeretnénk magyar szót hallani a Kárpát-medence peremén, kívánatos újravarrni az elszakított szálakat, melynek része a teljes jogú állampolgárság.

2) Elég furcsának tűnik az a hozzáállás, miszerint ha valaki az én pártomra szavaz, akkor jó magyar, ha meg nem, akkor kár volt neki szavazati jogot adni. Ha a külhoni magyarok 95 százaléka Gyurcsány Ferenc listájára szavazna, akkor is teljes jogában állna ezt tenni, mint ahogy az adót nem fizető agymosott határon inneni nyugdíjasoknak is.

3) A határon túliak túlnyomó része most Orbán Viktornak hálás az állampolgárságért. Az, hogy a Jobbiknak ebben nem kis szerepe volt, a nyárádszentlászlói Ilonka nénihez már nem jutott el. Sőt, úgy általában a Jobbikról kevés hír jut el a szomszédos országokba, az emberek többsége a helyi szélsőjobboldali pártokkal (SNS, Szvoboda, Noua Dreapta, stb.) azonosítja őket. Ha a nemzeti radikális párt változtatni akar ezen, ahhoz rengeteg munkára, helyi beágyazottságra és nem utolsó során médiafelületre lesz szüksége. A mostani 2,5 százalékos eredmény nyilván nem tükrözi Vona Gáborék potenciális külhoni szavazótáborát, szóval merítés van bőven.

>>> Székelyföld és Erdély az autókon <<<

4) Főleg fideszes kötődésű külhoni ismerőseim körében tapasztalok egy jó adag demagógiával nyakon öntött sunyi kézdörzsölést, ők most fennhangon hirdetik: lám, a Jobbik megmutatta valódi arcát, csak a szavazatunk kellett nekik, most meg ukránoznak, románoznak! Ezzel szemben az igazság az, hogy Magyarországon minden pártban van egy jelentős réteg, amely ellenzi a szavazati joggal járó kettős állampolgárságot. A Fideszben és a Jobbikban is, a baloldalról nem is beszélve. Ha a szavazatok 95 százalékát Vona zsebelte volna be, most valószínűleg hasonló értetlenkedés és hőbörgés menne a másik oldalon.

5) A jobbikosok többsége csalódott a külhoni magyarságban. Dühösek és elkeseredettek, mert azt látják, hogy az egyetlen magyarországi párt, amely szerintük a kezdetek óta tettekben is kiállt “elszakított nemzettestvéreiért”, csúnyán leszerepelt, míg a nemzetpolitikában rendre megalkuvó Fidesz tarolt. Ez különösen annak fényében lehet nekik fájó, hogy az idei választáson egyedül a Jobbik állt elő nemzetpolitikai programmal (sőt, akármilyen programmal), és folytatott helyben kampánytevékenységet.

Nemzeti körökben makacsul tartja magát egyfajta hamis kép az „igazmagyar határontúliakról”, az öntudatos, megtéveszthetetlen székelyről, aki átlát a szitán, akit nem lehet csak úgy megvezetni. Nos, ezt a képet ideje lefelejteni. A helyzet úgy áll, hogy az állampolgársággal Orbán Viktor – csúnya kifejezéssel élve – kilóra megvette a határon túli magyarokat. Lehet ezen hüledezni, keseregni, átkokat szórni, de ha a Jobbik ezen változtatni akar, akkor vonzóbb alternatívát kell nyújtania. Most van rá újabb négy év.

Reklámok