A transzilvanista újságírónak még mindig tele van a töke Romániával

sabin_gherman_topMit is mondhatnék? Hogy rajtunk múlna az egész? Hogy mindenképpen be kéne vernünk a politikus elvtársak arcát? Hogy muszáj egy nemzeti „felébredés”, hogy újragyógyuljunk és újratermelődjünk, mint a máj? Másképpen szólva, kicsit össze vannak keveredve a dolgok: ugyanis a vláh simliskedés, „a smekerség” jóval költséghatékonyabb, mint a munka.

Ismét Sabin Gherman, ismét Románia, ismét a pitiánerség, a mellveregetés, a sehovanemhaladás, és így tovább. Sajnos aktuális témák, sajnos sokáig még azok maradnak. A román újságírónak még mindig nagyon tele van a töke Romániával, és mindavval, ami itt időről időre történik, és mivel mi is hasonlóan vélekedünk – ezzel pedig úgy érezzük, nem vagyunk egyedül –, ezért az alábbiakban közölnénk a Vocea Transilvaniei portálon megjelent kifakadásának a magyar fordítását:Ez az ország lehetne nagyon „kemény” is, hogyha nem lenne a foglya millió paradoxonnak: jön a húsvét, jön a karácsony, és Máramarost, Erdélyt, Bukovinát ellepik a politikusok, akik aztán dicsérik a helyi tradíciókat és a gasztronómiát a televízióban A Duna-Deltán ugyanaz a helyzet: a tévében Európa legújabb földjéről hallasz – párhuzamosan azokkal a hírekkel, amelyek a helyiek mélyszegénységéről szólnak. Igen, mert ezek a politikusok a Duna-Deltát egy feketekaviár-letétté alakították, egy mólóvá a jachtjaiknak.Verik neked a mellüket, amikor azt hallják, hogy a németek újratervezték a Dustereket és a Loganokat, közben meg azt mondják, hogy a Piteşti–Nagyszeben – az erdélyiek számára létfontosságú – európai pénzből megépítendő autópálya nem annyira fontos, mint a Bukarest–Teleorman útvonal, amit természetesen román közpénzekből csinálnának meg.

Őszintén: a választásokon sorra venném a politikusokat, és megnézném a szájukat, ahogyan a kutyamama csinálja az újszülött kiskutyákkal: „ezek, akiknek a szájpadlásuk fekete, nem jók, mert az embereknek teszik a szépet, és megharapják őket hátulról.”

 >>> Sabin Gherman: Rakjuk ki mindannyian Erdély zászlaját! <<<

Hatalmas dicséret, hogy Románia akár 80 millió embert is tudna etetni, kár, hogy az élelmiszer kétharmadát importáljuk, és a külföldieknek eladtuk az ország egytizedét. Hasonló a helyzet a gázzal és a gázolajjal is. Arany, ezüst, réz, úgyszintén. Néhány éve eladtunk ötezer pacsirtát az olaszoknak is – igen, a pacsirta a mi egyik szimbólumunk, de jók lesznek majd pacsirtapörköltbe Olaszországban. Bocsánat, nem pacsirtapörkölt, hanem de allòdola.

Az említett körülmények között nem érzem azt, hogy Románia létezne. Tanultunk negyedik osztályban történelem órán az asszírok, a föníciaiak és más népek eltűnéséről – a tanár pedig közben viccelgetett: „a történelem rájuk kapcsolta a villanyt”.

Gyakorlatilag ezek a népek éhen haltak – egész egyszerűen elveszítették a „kulturális alapot” a túléléshez. Nem voltak már abban a helyzetben, hogy továbbra is ők írják a történelmüket. Nem látták többé az országukat a gyerekeik kezében, mert azok nem a saját szüleikre, hanem a drága politikusokra kezdtek el hasonlítani. Néha úgy tűnik, hogy nem vagyunk messze tőlük: lovagoltunk a futball, a mánele és az aszfalt „királyával”, de közben Károly herceget várjuk, hogy éltessen minket a Discoveryn. Ismét mellveregetések: Románia a világ ásványvízkészletének az egyharmadát birtokolja – aztán meg elfutunk Hajdúszoboszlóig üdülni, hogy minderről elfeledkezzünk.

Mit is mondhatnék? Hogy rajtunk múlna az egész? Hogy mindenképpen be kéne vernünk a politikus elvtársak arcát? Hogy muszáj egy nemzeti „felébredés”, hogy újragyógyuljunk és újratermelődjünk, mint a máj? Másképpen szólva, kicsit össze vannak keveredve a dolgok: ugyanis a vláh simliskedés, „a smekerség” jóval költséghatékonyabb, mint a munka.

És mi csak várunk, és nem mondunk semmit. És évek múltán nem is lesz rá szükség, hogy a történelem ránk oltsa a lámpát – mert időről időre sötétben építkeztünk, vaksötétségben, mindent elárasztó, teljes feketeségben.

Sabin Gherman
forrás: Kolozsváros, Vocea Transilvaniei
 
 
H  I  R  D  E  T  É  S

>>> Székely zászló + SIC autósmatrica INGYEN <<<

>>> Székelyföld és Erdély az autókon <<<

 

Reklámok