Elbukott a skótok függetlenségi harca, de helyette erősítették az önrendelkezésüket. Jól járt Nagy-Britannia, de nem jártak rosszul a skótok sem. Többletjogaikkal tovább őrizhetik és fejleszthetik identitásukat, kultúrájukat. Az eredmény: erősebb, gazdagabb és büszkébb Skócia. Referendumuk a felvidéki magyarság számára is sok tanulsággal szolgál. Íme.

Önrendelkezés vagy elszakadás?

Az első, hogy az önrendelkezés nem jelent feltétlenül elszakadást. Ezt jó, ha minden magyar hazafi, aki az autonómia-koncepcióra, mint valami csodafegyverre tekint, a fejébe vési. A felvidéki magyaroktól jóval harciasabb és öntudatosabb (tisztelet a kivételeknek) skótok között is végül az Egyesült Királysághoz való hűség került többségbe.

H  I  R  D  E  T  É  S

Ez persze nem jelenti azt, hogy ne ábrándozhatnánk akár az „elcsatolt területek“ visszacsatolásáról is, de reálisabb, és kevesebb csalódással jár, ha terveinket Szlovákián belül képzeljük el. A skótok megmutatták, hogy ez is járható út és nem  vezet zsákutcába.

Tudni kell, mit akarunk

A másik, hogy a tárgyalási pozíció megszerzéséhez először tudnunk kellene, mit akarunk. A skótok tudták, amit David Cameron is felmért. De vajon mi, felvidéki magyarok is tudjuk, hogy mit akarunk? Tudjuk, milyen jövőképet képzelünk el önmagunk számára szülőföldünkön? Tudjuk, hogy az önrendelkezésünk területi, személyi, gazdasági, infrastrukturális, jogköri, stb. stb. feltételeit hogyan is képzeljük el? Víziók és koncepciók helyett konkrét, kézzelfogható elképzelésekre van szükség. Aki követte a skótok küzdelmét, az láthatta, hogy nagyonis konkrét dolgokról ment a licit. Csak így lehet bármit is követelni, kérni és elérni.

scotland2

Mi azonban megosztott, helyenként kollaboráló állapotunkban mégis miben bízhatunk? Alkalmasak vagyunk arra, hogy döntsünk a saját magunkat érintő kérdésekben? Amikor  az olyan alapvető elvárások, mint a status quo vagy a kétnyelvűség bebiztosítása is kifog rajtunk, gyorsuló asszimilációnkból pedig egy szűk politikai csoport még tőkét is kovácsol? Úgy, hogy a szlovákok közben ösztönzik, nézik és lenézik, amit művelünk.

Ingyen semmit nem kapunk

A harmadik, hogy többletjogainkért bizony meg kell küzdenünk. Ingyen a skótok sem kaptak semmit, ingyen mi is csak legfeljebb a mai állapotok fenntartására számíthatunk.

A skót (és katalán) példa legfőbb üzenete számunkra, hogy az önrendelkezéshez először önmagunkat kell tisztába tennünk. Túllépve saját árnyékunkon, hogy végre előbbre léphessünk.

Király Zsolt
korkep.sk

 

Reklámok