Román elképzelés Erdély és Bánság autonómiájáról

553987_477353092297286_126415313_n

Nagyobb autonómiát akarunk. Igen, nem tetszik nekünk Órománia gazdasági, közigazgatási, politikai hagyománya. Nem tetszik az a mizéria, amelyet a Dîmbovița-parti adminisztráció nap, mint nap ránk hoz. Változást szeretnénk, jó irányba.

A Liga Transilvania Democrată (Demokratikus Erdély Liga) Facebook-csoport oldalán érdekes felvetést találtunk, amely újabb érvet szolgáltat annak a sokak által pedzegetett elképzelésnek az alátámasztására, hogy amennyiben az autonómia bármire megoldást jelenthet, akkor az Erdély és Bánság gazdasági függetlenedése lehet. Ez pedig közös érdekünk: románoknak, magyaroknak, és más nemzetiségeknek egyaránt. Nyilvánvaló, hogy a többségi lakosság felismerése nélkül ez nem nagyon működik. Ám itt a példa, hogy egyre többen vannak azok, akik felismerték.

erdely zaszlo

Te is kitűznéd Erdély zászlaját? Ha igen kattints a képre.

Tisztelt erdélyi és bánsági honfitársak, íme, néhány gondolat és javaslat, amely az alapot jelenti, egy lehetséges kiindulási pontot. Önök sokkal jobb megoldási lehetőséget fognak találni.

Túl kell lépnünk ezen a választási hangulaton, és követnünk kell céljainkat. (…) Világosan kell látnunk, hogy a mi nagy ellenségünk az interetnikus gyűlölködés. Meg kell értenünk, mi a közös érdekünk, és kölcsönösen tisztelnünk kell egymást, románok, magyarok, és más nemzetiségek, valamennyien Erdély vagy Bánság lakói vagyunk. Csodálom Horeát, vagy Avram Iancut. Ez nem jelenti azt, hogy nem tudom tiszteletben tartani az erdélyi magyarok történelmét. És ugyanezt várom tőlük is. Ahol nem létezik álláspont azonosság, egyezzünk meg abban, hogy nem vagyunk azonos véleményen mindenben. A legégetőbb kérdés Erdély és Bánság pénzügyi függetlenségének visszaállítása. El kell érnünk azon előírások eltörlését, amelyek arra kötelezik a nagy erdélyi és bánsági adófizetőket, hogy illetékeiket Bukarestbe fizessék. Ez egy hatalmas gazemberség, amelynek meg kell szűnnie.

Viszont ha ezt elérjük, ugyanannyira fontos, hogy létezzenek azok a valós lehetőségek, amelyek révén a helyi közösségek felelősségre vonhatják az önkormányzatokat a pénzek elköltését illetően.

Az új helyi autonómiában, amelyre vágyunk, nem szabad felcserélnünk a bukaresti önkényurakat helyi önkényurakkal. A regáti kiskirályokat nem kell követniük az erdélyi báróknak.Erdélynek és Bánságnak demokratikus elvek mentén kell megszerveznie magát, mindenféle szélsőséges, xenofób, rasszista, stb. ideák kiküszöbölésével. Erdélynek és Bánságnak az Európai Unió és a NATO alkotórészeivé kell válnia, a nyugati civilizáció képviselőjévé ebben a térségben.  

Az erdélyi és bánsági intézményeknek az elkülönülés, a kölcsönös ellenőrzés és az erők egyensúlyának elve alapján kell szerveződniük. Például az erdélyi helyi törvényhozásnak két kamarásnak kellene lennie, pontosan körülhatárolt feladatkörökkel. Az egyikbe mindegyik megye két képviselőt küldjön, egy románt, és egy magyart. Ezáltal kiküszöbölhető volna a magyar kisebbség részéről minden fenntartás és félelem.

A másik házban minden megye, lakosságával arányosan küldene képviselőket, etnikai hovatartozástól függetlenül. Az intézmények szintjén pedig, ott ahol a vezető román, a helyettesnek/alelnöknek kötelezően magyarnak kell lennie. Ugyanennek az elvnek kellene működnie magyarlakta megyékben is: ha főnök magyar, helyettese, a második számú ember kötelező módon román kell hogy legyen.

Másfelől, tudom mit gondoltunk sokan arról az esetről, ha Ponta és a gazember rezsim megnyerte volna a választásokat. Tudom, hogy sokan nem akarnak egy maffiózó állam ellenőrzése alá kerülni, amely felkarolja a korrupciót, és amely fokozatosan Putyin guberniájává(gubernia: kormányzóság, megye Oroszországban) válik. Ez várt volna ránk, ha Ponta megnyeri a választásokat. Arra is kell gondolnunk, ami az amerikai államokban az állami hadsereg embrióját jelenti, az úgynevezett National Guard. Egyelőre csupán csak hipotetikusan gondoljunk erre, ahogyan egy értelmes ember végiggondolja az összes lehetőségeit.

És egy utolsó vélemény. Ne bújjunk el. Igen, nagyobb autonómiát akarunk. Igen, nem tetszik nekünk Órománia gazdasági, közigazgatási, politikai hagyománya. Nem tetszik az a mizéria, amelyet a Dîmbovița-parti adminisztráció nap, mint nap ránk hoz. Változást szeretnénk, jó irányba. Mindent átláthatóan, nyitottan, a nap fényénél csináljunk. És ismerjük fel helyesen, hogy kik vagyunk: erdélyiek és bánságiak, akik civilizált életet akarnak, nem olyat, amilyen Teleormanban van.

 

szerző: Horatiu Damian

forrás: http://kolozsvaros.ro/

 

Reklámok