A külhoni magyarok örökös problémája hogy Magyarországon gyakran leszlovákozzák, leszerbezik, leukránozzák, lerománozzák őket és afelől megnyugodhat minden kedves határon túli magyar olvasónk, hogy ezen a helyzeten az sem változtat ha netán honosíttassa magát és felveszi a magyar állampolgárságot (is).

Jogilag ugyan valóban a magyar nemzet része lesz hiszen sem a magyarországi jogszabályok, sem a nemzetközi egyezmények nem ismernek kétféle állampolgárságot: alapuljon az akár születésen, akár honosításon vagy bármi más jogcímen, az állampolgárság mint jogviszony tartalma egyenlő. Ezt mondja a jog. A gyakorlati életben a kádári történelemtanítás és nemzettudat-nevelés visszamaradottjai azonban továbbra is kétségbe vonják nemzetiségünk.

Mert hiába tartjuk kezünkben a magyar állampolgárságunkat igazoló oklevelet, ha egy méterrel az anyaország határain belül már külföldinek tekintenek bennünket. Egy lyukas garast sem ér Orbánék politikai döntése, szart sem ér a címeres papír, ha nincs mögötte valós nemzeti akarat és összefogás.

1459842_1508710602739733_2411241655850344970_n

HIRDETÉS (megtekintéséhez kattints a képre)

De vajon ezek az un. törzsgyökeres magyarok valaha is elgondolkodtak-e azon, hogy milyen áldozatok árán sikerült nekünk erdélyi, felvidéki, délvidéki, vagy kárpátaljai magyaroknak megőrizni nemzeti identitásunkat hazátlanokként új “hazánkban”, ahol a magyar kisebbségek közösségének gyengítése, a többségbe való asszimilálása, a nemzetpolitika fő törekvése volt? Egyáltalában, megfordult a fejükben, hogy azért ami Magyarországon hivatalból adva van, nekünk még a mai napig az EU által fémjelzett európai demokráciában is harcolnunk kell?

Húzzuk meg a határt Erdély és Románia között! <

Az anyaországi magyarság jelenlegi állapotán sajnos, kínosan érződik a nemzeti öntudat és az erkölcs lerombolásának hatása. Másképpen miként, mivel magyarázható e szégyenállapot: Magyar a magyarnak tagadja meg a nemzetiségét! Még is milyen nemzet az, amelyik megtagadja az ország történelmi határain kívül kényszerített honfitársait?

Remélem, idővel majd csak kitisztul a fejekből a sok téveszme, és lassan mindenki felfogja, elfogadja, hogy még mindig többen vagyunk tízmilliónál.

> Székely zászló + SIC autósmatrica INGYEN <

A mai világban lehet,  sokaknak utópiának tűnhet a népmeséink logikáját követő tiszta gondolat, de egy dolog azért elvárható ebben a kérdésben: a másik ember iránti alapvető tisztelet. És abba nem fér bele egy magyar ember nemzetiségének a megtagadása. Manapság egyre erősebben lépnek fel az előítéletek és a gyűlölködés ellen, az emberi méltóság védelmében. Jó is lenne odáig eljutni, hogy bőrszínre, vallásra, nemzetiségre való tekintet nélkül csak a cselekedetei alapján ítéljük meg embertársainkat. De azt elfelejtik, hogy ehhez előbb magunkat kellene elfogadnunk. Nekünk magyaroknak egymást, úgy ahogy vagyunk.

Aszalós István 
*a szerző az Erdélyi Magyarságért Egyesület elnöke
Reklámok