heineken_mem_bÉn amúgy nem vagyok Heineken fogyasztó. Sokak érzékenységével szemben még a vörös csillaggal szennyezett üvegük sem keltett bennem jelentős megütközést, elvégre seggfej pöcsnek lenni alapvető emberi jog. Amennyiben pedig egy cég – jelen esetben a holland sörgyártó – egy seggfej pöcshöz szeretne hasonulni, hát lelkük rajta.

Pár évtizede folytatják eme Nyugat-Európában láthatóan mindenféle retorziót nélkülöző gyakorlatot, mivel pedig sajnálatos módon nem próbálták ki a kommunizmust, így nem is igazán tudják, milyen is az a gyakorlatban. Ha tudnák, valószínűleg réges-régen más üzenetet kerestek volna a marketingesek a sörük számára, persze csak miután egy multinacionális cég – természetesen áron alul – felvásárolta volna az addig állami kézben lévő vállalatot.

Nos, olvastuk a hírekben: a holland multi bezáratná az Igazi Csíki Sör gyárát, mivel úgy gondolják, ez utóbbi ellopta a Heineken által birtokolt márkanevet (életszerű szituáció: a multinacionális céget egy kis manufaktúra akar felfalni). Ez persze még nem volt elég, a vörös csillagosok egyik közleményükben – a román soviniszták kedvelt szófordulatával – “úgynevezett Székelyföldnek” titulálták Székelyföldet (a cég közleményét nyilván egy helyi nagyeszű román fogalmazta meg ilyen elegánsan), amivel természetesen azonnal ki is pattant a botrány.

> Húzzuk meg a határt Erdély és Románia között! <

> Székely zászló + SIC autósmatrica INGYEN <

Sokkal többet persze nem vártunk attól a vállalattól, amely nem hajlandó megválni az önkényuralmi jelképtől, így ha pár millió közép-európai érzékenysége nem zavarta őket, miért is érdekelné őket a székelység, ami ráadásul a cég szerint nem is létezik. Ugye.

No, a nem létező székelyek válasza sem késett sokat: bojkottot hirdettek a Heineken termékei ellen (mi persze nem bíztatunk senkit a bojkottra, de itt tud rólainformálódni)

Mindentől függetlenül, érdemes pusztán szakmai alapokra helyeznünk vizsgálatunk tárgyát: saját tapasztalatom szerint a Heineken kissé savanykás, ugyanakkor íze lapos, habja gyér, gyengécske, cserébe szinte semmiféle karakterrel nem rendelkezik. Persze a strandon egynek elmegy, ha nagyon nem kapni mást.

Természetesen élünk a gyanúperrel, hogy a holland sörfogyasztók nem egészen ugyanazt a sört kapják mint mi (hamar csődbe mennének odaát) de ettől függetlenül a hazai szakértők és fogyasztók többnyire pont vizességét, hozzák fel elrettentő példának.

Ahogyan én is. Ezek után ki kell jelentem, magam részéről nem tudok csatlakozni a vörös csillagosok bojkottjához, lévén ezt a szokásomat több éve folytatom.

Döntse el ön is.

Bazsó Bálint Márton
http://alfahir.hu/

Reklámok