Románia: az ország, amely hatvan év alatt hatszor árulta el szövetségeseit

Nem tudjuk, hogy a jelenlegi felfokozott – foltokban hidegháborúsnak is nevezhető – világpolitikai viszonyok közepette, a NATO-nak volt-e kapacitása képbe kerülni Románia történelmével, mi viszont segítünk hat történelmi momentummal, amely eléggé tiszta képet fest arról, milyen szövetségese volt ez az ország néhai partnereinek.

Mint tudjuk, vagy nem, Victor Ponta tegnap a Pentagonban tárgyalt az Egyesült Államok védelmi miniszterével a NATO-ról. A két fél kölcsönösen megköszönte egymásnak a megbízható partnerséget, ha úgy tetszik, a román miniszterelnök hűségesküt tett a NATO-nak a jövőbeni együttműködéssel kapcsolatban. Más szavakkal a NATO és az Egyesült Államok töretlenül számíthat ránk, mint megbízható koalíciós partnerre. Akár Afganisztánról, akár a szűkebb, feszültségektől egyáltalán nem mentes európai térségről van szó.

Victor Ponta a Pentagonban (fotó: Digi24)

Erről a feltétlen elköteleződésről jutott eszünkbe George Jonas magyarországi születésű kanadai író tíz évvel ezelőtt megjelent Beethoven’s Mask (Beethoven álarca) c. könyve. Ebben a műben a szerző egyebek mellett azt fejtegeti, hogy ha lehet az egyes nemzetek erényeiről beszélni (pl. a németek lelkiismeretes munkaetikája) akkor szót lehet – sőt, szerintünk kell – ejteni azok jellembeli hibáiról is.

Nos, a világ összes államai közül Jonas negatív példaként Románia szövetségesei iránti megbízhatatlan magatartását említi, szerinte hazánk történelmi léptékkel mérhető kétszínűsége páratlan az országok történetében.

Nem tudjuk, hogy a jelenlegi felfokozott – foltokban hidegháborúsnak is nevezhető – világpolitikai viszonyok közepette, a NATO-nak volt-e kapacitása képbe kerülni Románia történelmével, mi viszont aktuálisnak érezzük feleleveníteni a kanadai író által is felvázolt egyáltalán nem hízelgő evidenciát. Amely szerint Románia hatvan év alatt hatszor árulta el a szövetségeseit. Vegyük sorra:

1. A balkáni háborúk idején elárulta elsődleges szövetségesét,Bulgáriát, ezért jutalmul háromezer négyzetmérföld területet szerzett meg a maga számára volt szövetségesétől – a szóbanforgó régió pedig nem más, mint Dobrudzsa.

Kleptorománia – a bukaresti békeszerződés karikatúrája: az oláh király fegyverrel tartja sakkban a szerb és a görög királyt, miközben ellopja Dél-Dobrudzsát a bolgár cártól (forrás: Wikipédia)

2. Semmibe vette az Osztrák–Magyar Monarchiával kötött semlegességi szerződést, és amikor úgy ítélte meg, hogy a szövetséges hatalmaknak nagyobb esélyük van a győzelemre, titkos szerződést kötött az antant hatalmakkal, következésképpen 1916-ban megtámadta Magyarországot.

> Húzzuk meg a határt Erdély és Románia között! <

> Székely zászló + SIC autósmatrica INGYEN <

3. Megszegte az antant hatalmakkal kötött szövetséget, és békét kötött a központi hatalmakkal.

4. Megszegte a bukaresti békét, és a monarchia összeomlása után megtámadta Magyarországot.

Bukaresti béke 1918.pngAz 1918-as bukaresti békében megállapított területváltozások (forrás: Wikipédia)

5. Elárulta a szövetséges hatalmakat, és Hitler oldalára állt, amikor annak csillaga felmenőben volt. Ezért 1940-ben visszaadta Erdélyt (pontosabban annak északi részét, de természetesen azt sem önként, hanem a második bécsi döntés következtében) Magyarországnak.

Ion Antonescu román miniszterelnök és Adolf Hitler (fotó: 2db.com)

6. Amikor Hitler vesztésre állt, Románia elárulta atengelyhatalmakat, átállt a szövetségesekhez, ezért jutalmul ismét megkapta Erdélyt.

Nos, ha átlagban szemléljük az egy évtizedre jutó egy árulást, akkor az évek múlásának dacára, Ponta nagy ívű ígéreteit érdemes lehet igencsak a helyükön kezelni. Románia valamennyi jelen és eljövendő szövetségesének.

http://kolozsvaros.ro/

 

Reklámok

13 thoughts on “Románia: az ország, amely hatvan év alatt hatszor árulta el szövetségeseit”

 1. Brezsnyev kérdezte Ceausescutól hogy hogyan védi az ország határait mire ő :egy katona és egy zászló mindegyik kezébe hogy mindég lássák HONNAN FÚJ A SZÉL!

 2. Nagyon helytelen dolog ,hogy az árulásért nem osztogatnak ,,Nobel ” díjat …legalább egy lenne a jegeseknek is

 3. ezt le kene forditani romanra is, hogy a habzo szajukat egy picit tapassza be.

 4. Tarjáni Imre said:

  Mindenki olyan szövetségest kap,amilyet megérdemel.Majd az USA is megtapasztalja.Bár nekik is csak érdekeik vannak,és nem szövetségesei. Ezt a Románok sem kellene elfelejteni,amíg nem késő.

 5. Nem 60 ev az 1913tol 1944ig, csupan 32 ev. Elotte is lehetne szamolni az 1877-78as haborut, az 1853as krimi haborut, es azelott mar kicsit komplikaltabb a szamolas mert a torok nagyon sokszor allt nyeresre/vesztesre az osztrakkal/lengyellel/magyarral szemben – es a kozepkorig visszajuthatunk igy. Egy kis hatarorszag mint amilyen Romania – a gyepu, a krajna az nem abbol tud tulelni hogy gerinces elvei vannak hanem abbol hogy jol kihasznalja a teruleten megutkozo nagyhatalmak erosodeset es gyenguleset. Ebben pedig mesterfokon voltak az elso nemet kiralyuktol a masodik vilaghaboru vegeig (sot, igazabol a szovjeteket is elarultak 1958ban amikor kiutasitottak a katonaikat es a varsoi szerzodest is 1968ban amikor nem kuldtek katonakat Csehszlovakiaba). Az elso vilaghaboruban nem volt meg egy olyan orszag amely mindket oldalon harcolt mindket oldalt elarulta, mindket oldalon katonai vereseget szenvedett es a haboru vegen mindket oldaltol jelentos teruleteket nyert volna el.

 6. Hetszer arulta el! 1917-ben? miutan kitort elobb a polgari majd a bolsevik forradalom oroszorszagban Romania hatat forditott volt szovetsegesenek, majd az orosz polgarhaboru soran megszallta es annektalta Beszarabiat (ami az Orosz Birodalom tartomanya volt addig)/

 7. A gond az egesszel az, hogy a kormanyok altalaban a sajat nemzetuknek (orszaguknak, nepuknek) tesznek husegeskut, nem a szovetsegeseknek. Ha megnezzuk minden arulasuk Romanianak hasznot hozott (illetve minimalizalta a kart), azaz az eskujuket betartottak.

 8. Demeter Albert said:

  Nem hatszor ,hanem hétszer.Miútan sikerült orosz segitséggel megállitania a Koszponti hatalmak offensziváját Ojtuznál és Marasestnél,kihasznáva az oroszországi felfordulást 1918 ban bevonul Oroszorszag déli részébe és elfoglalja Baszarábiát.

 9. A teljesség igénye nélkül: elárulták Nagy Imrééket, 1956 után, 1968-ban Brezsnyevet, ellenálló szerepben tetszelegve nyugaton, aztán saját népüket a finánctőke ellen. A régmúltba kanyarodva: hősként tisztelt “Vitéz Mihàly” nevű rablófejedelmük a tizenötéves háború idején elárulta szövetségesét az erdélyi fejedelmet, aztán Rudolfot a magyar királyt és császárt, a törököt, akinek vazallusa volt. Megölette Erdély megválasztott fejedelmét, Székely Mózest. A sok kavarásra végül ráfázott, a császári fővezér kivégeztette.

 10. ami igaz az igaz, de és még egyszer de..van nagy országuk ? van..akkor..miről beszélünk..ezt nem csak árulásnak nevezhetjük hanem ügyes politikának is..és a politikában nincs helye a becsületességnek, lelkiismeretnek..sose volt…érdekről szól..mindig úgy cselekedtek ahogy az érdekük megkívánta…ennyi

  • meglehet,de a történelem tanulsága azt mutatja jelenbeni és jövőbeni szövetségesei számára,hogy a legnagyobb tőrt a hátukba várhatják,szóval a kárukért maguk is tehetnek

 11. És akkor mi van?

  A haza mindenek felett. A románok a hat évtized alatt egyszer sem felejtették el, hogy kinek az érdekei fontosak- a saját magukéi.

  Mi a magasztos antikommunizmusunkkal (pl.) meddig jutottunk;?!

  A bon mot szerint 1918 körül elhangzott Kolozsváron, hogy inkább az oláhok, mint a kommunisták…

  Valahogy mindig úgy alakult számunkra, hogy egyszercsak kiegyezünk, elfogadjuk a helyzetet, és orbitális szopás lesz belőle. (igen, a Deák Ferenc féle kiegyezésbe is bele volt kódolva a hazánk bukása)

  Ja, és csak a pontosság kedvéért, a román értelmiség Miku Klein Ince óta (1690-es évek!!!!!!) markánsan nacionalista, területszerző elveket vall. Nálunk még mindig az urbánusok és népiek vitája zajlik. Hány évnyi helyzeti előnye van a “szőröstalpúaknak”?!

  Szóval, kurva gyorsan le kéne szállni a magas lóról, és nemzeti elkötelezettség tekintetében tanulni és túltenni rajtuk.

 12. Schwebis László said:

  Tetszeleghetünk mi magunknak jófiú szerepben – mégis ezek a aljasok élnek ami országunkban…Ha nyalás árán kapták is meg…És mi istenítjük a nagyhatalmakat,akik oda adták nekik…?!
  Ellenben egyetlen “nagy” Magyar politikus sem emeli fel hangját sem itthon,sem pedig Brüsszelben,azért,hogy rendbe tegyék végre,amit lassan száz éve basztak el!!!!!!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s