szekely_szabadsag_napja_budapestenA Székely Szabadság Napja az elmúlt években az autonómiaküzdelem legfontosabb napjává vált, ekkor ugyanis tízezrek emelik fel hangjukat Székelyföld önrendelkezéséért. A marosvásárhelyi Postaréten a résztvevők megkoszorúzzák a székely vértanúk emlékoszlopát, amelyre Jókai Mór szavait vésték: „törvényes, szabad és független, nemzeti állás”. Ezek a szavak lettek a megmozdulás jelszavai, ennek jegyében követelik Székelyföld területi autonómiáját.

Mivel idén Marosvásárhely polgármestere Dorin Florea betiltotta a felvonulást az SZNT úgy döntött, eláll a 2015. március 10-re, korábban meghirdetett Székely Szabadság Napjának megszervezésétől. Szervezőkként nem kívánnak a hatóságok partnerei lenni a súlyos jogtiprás leplezésében azzal, hogy megtartják a megemlékezést, s a tiltakozó megmozdulást pedig nem, hiszen ezzel azt a látszatot keltenénk, hogy gyülekezési jogunk nem sérült.

bicska reklamTovábbi infóért kattints a képre

Izsák Balázs egy, az MTI-hez is eljuttatott nyilatkozatban rámutatott: Marosvásárhely és az egész Székelyföld lakóinak joguk van március 10-én egy szál virággal, gyertyával a Székely Vértanúk Emlékművéhez zarándokolni, és ott méltósággal emlékezni. “Legyen ez a gesztus néma tiltakozás is a szólásszabadság és a gyülekezési jog megsértése ellen!” – fogalmazott az SZNT elnöke.

10984281_1583796758502989_1924418474372914462_n

Hisszük, hogy továbbra is a székely autonómiatörekvés legtöbb embert megmozgató rendezvénye várható március 10-én, amelynek szükségességét nemcsak a székely identitástudat és a magyar igazságérzet erősíti meg, de számos nemzetközi példa is azt mutatja, hogy a székelyek rendíthetetlen kitartása és az asszimilációval szembeni páratlan ellenállása előbb-utóbb meg kell hozza gyümölcsét.

>>> SZÉKELY ZÁSZLÓ + SIC MATRICA INGYEN <<<

Legyünk a tavalyinál, tavalyelőttinél is többen 2015. március 10-én 16 órakor Marosvásárhelyen, a Székely Vértanúk emlékművénél, hogy megértse a világ, békés szándékkal, jogkövető módon, de rendíthetetlen akarattal ragaszkodunk a Székely Nemzeti Tanács által megfogalmazott célhoz: Székelyföld területi autonómiájához.”

Reklámok