10898038_1057566017603884_5622978482659879825_nTisztelt uraim, először is szalonnát. Ha téli hidegben eszi, abált szalonnának nevezi, ha megette, zabált szalonna lesz belőle. Aztán reggelire tojásrántottát, amit füstölt kolbásszal dúsít. Előtte kötelező korty a két deci, minimum 50 fokos szilvapálinka, reggeli után jól esik a szivar vagy pipa. Nagyapám kb. 83 éves korában egyik reggel rám szólt: tölts kicsi vizet a szilvapálinkához! Egy hét múlva temettük… Mert az orvos sem tudta rábírni sohasem, hogy bár egy C-vitamint bevegyen, nem nyelt le életében egy gyógyszert sem.

Aztán az ebéd, a munkában megtört test kívánalmai szerint: tartalmas leves – tehát gyümölcsleves, salátaleves és más „híg” levesek kizárva – majd a téli „disznóságokkal” bőségesen vastagított második. Böjtös időben jól esett leves helyett a puliszka tejjel. Hétköznap estére jöhetett a maradék: a déli húsból a java, kövérje, leves helyett bor, szilvapálinka, vagy köményes pálinka a kártya mellé. És nagyon sok szivar, hogy ne csemereljen meg az ember a zsíros vacsorától. Mert ha egyéb nem volt, kentük sorozatban a kolbászzsírt a legfinomabb házikenyérre. Szerény ember a székely, nem szeret hőzöngeni, fölvágni, tehát semmilyen bolti fölvágottat nem eszik. Amíg tart a disznóságból, van hús, mit ennie, aztán hízik a többi süldőcske, hogy jövő évre is legyen hús. Sajtot szekérkerék nagyságban készít, valamennyit piacra visz eladni, a többit leőröli és összegyúrja, abból telik meg a konyha sarkában álló túrósdézsa. Nincs finomabb eledel a dézsabeli, kissé megcsípősödött túrónál, de a túrós puliszka nem mindennapos, inkább vasárnap reggeli étel, mert a dézsabeli túróval is spórolni kell. Karácsonyra töltelékes káposzta dukált, a húsvétot mindig megsiratta egy-egy bárány. Genetikailag is székely vagyok, onnan tudom, hogy a legbőségesebb lakodalmi evéstorna után, otthon muszáj lekanyarítanom egy falás szalonnát darab kenyérre, másként éhségérzettel maradnék. Jó étvágyat minden olvasónak a székely ételekhez!

Jaj és el ne felejtsétek, szalonnát csak is, kizárólag csontnyelű székely bicskával illik és kell enni.
Ha nincs itt beszerezheted:

Advertisements