maghiari-1Meglepő eredményt hozott a Kolozsvári Tudományos Akadémia Intelligenciakutató Intézetének átfogó vizsgálata, amellyel az ország egyfajta “intelligencia-térképét” rajzolták meg. A kutatás 3 éven keresztül zajlott, összesen 97 ezer ember töltötte ki a speciálisan a romániai viszonyokra igazított IQ-tesztet, akiknek demográfiai és lakóhely szerinti összetétele is reprezentatív volt az ország egészére nézve. Az eredmény a többségi nemzet számára meghökkentő: az erdélyi magyarok okosabbak mint a románok.

Drága olvasó!

Van egy rossz hírünk. Vagy jó, viszonyítás kérdése. A lényeg: bocsánatot kérünk, de rútul átvertük önt. Nem volt semmiféle országos IQ-teszt. Nincs is olyan, hogy Kolozsvári Intelligenciakutató Intézet. Fogalmunk sincs, hogy a magyarok, vagy a románok az okosabbak. És az intelligenst két L-lel kell írni, nem úgy, ahogy mi írtuk a címben.

Az átverés célja persze nem az volt, hogy önt felidegesítsük. Éppen ellenkezőleg: az, hogy velünk együtt jól szórakozzon. Ön ugyanis pontosan úgy viselkedett, ahogyan kultúrembertől elvárható: elolvasott egy meghökkentő cím-ajánló párost a Facebookon, és rákattintott, hogy elolvassa a cikket. Éppen ezért megérdemli, hogy ha visszamegy az Erdélyi Magyarságért Egyesület Facebook-oldalára , jól kiröhögve azokat, akik nem kattintanak, nem olvasnak, csak osztják az észt a kommentekben.

Valami azt súgja ugyanis, hogy a facebookos kommentelők jó része egyáltalán nem olvas, és úgy szól hozzá egy-egy ott megosztott cikkhez, hogy – a címen túl – fogalma sincs, hogy az mit ír. Hogy vajon alaptalan, rosszindulatú feltételezés-e ez részünkről, vagy tényleg ez a helyzet, az majd most ki fog derülni – már ha önök hajlandók belemenni a játékba. Azt kérjük önöktől, hogy ha van kedvük, lájkolják, és osszák meg ezt a cikket (ezzel a saját ismerőseiket tudják tesztelni), de semmiképpen ne rontsák el a tréfát azzal, hogy a kommentfolyamban lebuktatják az átverést. Igy meglesz a tanulság: vajon olvasnak is az emberek, vagy csak ész nélkül anyáznak és kiabálják bele a világba a véleményüket?

H I R D E T É S

Egyébként nem magunktól vagyunk ám ekkora trollok. Ugyanezt a tréfát az Index.hu játszotta el az olvasóival (pontosabban a nem olvasóival), április elseje alkalmából, nagy sikerrel. Vajon az erdélyi magyar facebookozók könnyebben rászedhetők, mint az anyaországiak? Ha most nem derül ki, legfeljebb megkérdezzük a Kolozsvári Intelligenciakutató Intézetét.

Reklámok